Quantcast
Channel: bevemyrs
Viewing all 849 articles
Browse latest View live

Farmors kladdkaka med rabarber

$
0
0

Foto: Karin / bevemyrs blogg

Sist när jag var ute på Dunderhov (läs föräldragården) kom Gunnel (här) förbi med en squashplanta, fikade och småpratade en stund. Själv satt jag och skar rabarber till några nya baljor rabarbersaft. Hon berättade då att hon av en väninna fått ett supersmarrigt recept på en kladdkaka med rabarber. Hon hade bakat den flera gånger och rekommenderade den varmt.

När sedan prästen skulle komma hem på "inför-dopet-samtal" passade jag på att provbaka kakan för att ha något att bjuda på. Det visade sig vara en riktigt härlig söt-sur försommarkaka. Serverad med grädde glufsade man gärna i sig inte bara en utan flera kak-påtårar. ;)

_______________________________________________________________________________________________


Ingredienser till Farrmors kladdkaka:

2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
150 g smält smör, svalt
1 rabarberstång skuren i cm-tjocka bitar

Gör så här: Rör samman ägg, socker, vetemjöl och smör. Häll smeten i en smord och bröad form (gärna med löstagbar kant). Stick ner rabarber, inte för tätt (då kan den lätt bli för sur). Grädda i 180 grader i ca 45 minuter. Strö på socker när kakan svalnat. Servera med grädde.



Fler tips inför student, konfirmation, bröllop och inte minst dop.

$
0
0

Foto: Karin / bevemyrs blogg

När det stundar fest så kan det kännas välkomnande för gästen att inledningsvis bjudas på något gott att dricka. Lillungens mentor Susanna tipsade om någonting läskande och enkelt som hon och hennes familj gjort flera gånger.

Formeln till gästernas hjärta är enkel - du blandar hemrörd rabarbersaft (här) med sockerdricka, slänger i vackra frukter och serverar sedan hela härligheten i fina glas. Mer gott, trivsamt och fyllt av sommar kan det knappast bli. ;)

Buffémat är ju oslagbart gott!

$
0
0

Foto: Karin / bevemyrs blogg


Vi har en trevlig tradition på gatan där vi bor. Varje år när sommaren står och lurar runt hörnet samlas vi till knytkalas. En massa god mat dukas upp på borden, glatt småpratande en stund och sedan gemensamt tabberas på hela härligheten. ;)


Jag bjuder er på några bilder och kanske ett och annat tips till sommarens mer välsmakande måltider.





Lindas gurkstubbar - vackert och gott

Ingredienser:

1 gurka
1 burk kesella
1 påse dipmix, Dill & Gräslök
Kräftstjärtar
Dillvippor

Gör så här: Skär gurkan i "stubbstorlek", gröp en grop i varje. Blanda kesella med dipmix. Klicka på röran på gurkan. Garnera med kräftstjärtar och dill.









Helenas supergoda paj med broccoli och olika slags ostar.



Lillungens klara favorit på buffébordet - tortillatårtan som Gerd bjöd på.




Catarinas frasiga paj med bl.a  kantareller och smakrik ost. Fantastiskt gott!





Ägghalvor garnerade med rom och dill, badandes i gräddfil. Läckert och gott!!



Tunnbrödsrullen är en given och välkommen gäst på ett buffébord. Min egen favoritfyllning är hästkött och pepparrotsvisp.



Harriet serverade oss ett riktigt fint sillfat.

Ingredienser:

Röd lök
Gul lök
Äpplen
Gräddfil
Matjesill

Gör så här: Hacka lök och äpplen och lägg i botten på ett fat. Häll på gräddfil och placera ut sillen. Garnera med hackad gräslök, rödlök och partytomater.



Ingenting slår hembakat bröd.




....och så min egen ansjovistårta som jag är tokig som ett troll i. ;)


Ingredienser:
250 gr kavring (det var slut i affären när jag skulle handla så jag tog Carlssons fyrkan istället, det visade sig bli gott det också)
100 gr smör
2 dl créme fraiche
300 gr philadelphiaost
1 ask ansjovis
2 msk finklippt gräslök

Garnering:
4 ägg
minitomater
gurka
rom
citron

Så här gör du: Mixa kavringen i en matberedare, smält smöret och häll i, blanda väl. Fördela brödröran i en springform och pressa ihop den med en sked så den blir ganska kompakt. Ställ in formen i kylskåpet en stund. Blanda ihop créme fraiche och philadelphiaost, skölj av ansjovisen lätt (det behöver man inte göra om man vill ha lite mer ansjovissmak) och hacka den i små, små bitar. Klipp gräslöken fint och rör i den i créme fraicheröran. Fördela röran över kavringen och garnera efter behag.

Jisses så gott!

$
0
0

Foto: Karin / bevemyrs blogg

Min fina vän Veronica tipsade om att det här lite småsega brödet kanske skulle kunna passa på lillstumpans dopmeny. Veronica hade själv ätit det vid flera tillfällen och påstod att det var någonting utöver det vanliga. Vi har känt varandra i princip hela livet och vid det här laget vet jag att ett tips från henne borgar för någonting riktigt riktigt smakfullt.

Idag på förmiddagen, med lillstumpan i kängurumagen bakade vi oss igenom receptet. När lillungen strax därefter bubblade hem från förskolan konstaterade han glatt redan i hallen att det luktade brödbak. Vi plockade åt oss en liten hög för provsmak - och jisses så gott!

Brödet är kanske inte ett av jordens vackraste men definitivt ett utav de godaste.;)

Nu närmar vi oss dopagen och det mesta börjar vara fixat. Har några småsaker kvar som jag tänkte tipsa er om vartefter. Dock, idag får brödet i ensam majestät glänsa på bevemyrs recepthimmel. ;)

_______________________________________________________________________________________________

Ingredienser:

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung
11 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl (går även bra med enbart vetemjöl också)


Smula ner jästen i degbunken. Tillsätt vatten, mjölk, salt och honung. Rör om tills jästen löses upp. Tillsätt mjölet. Arbeta snabbt ihop till en lös deg.


Jäs i 1 - 1½ timme.


Ha ut rejält med mjöl på bakbordet. Tippa ut degen. OBS! Rör inte om i degen, utan häll bara ut den. Knåda inte! Jäsbubblorna ska vara kvar. Strö mjöl över degen - platta ut degen lite lätt. Skär remsor med degskrapan och gör små trekanter. Lyft över till bakplåtspappersklädd plåt.


Grädda i 240-250 grader i ca 15 minuter (man får ha lite koll så att de blir "lagom" gräddade).


Låt svalna utan bakduk, så att den knapriga ytan behålls.

Studentbuffé

$
0
0

Foto: Karin / bevemyrs blogg

Igår tog min brorsdotter Linnea studenten. Först traditionsenligt hurrande och sjungande inne på skolgården och sedan firande hemma i trädgården. Släkt och vänner är många så en ordentligt tilltagen buffé stod uppdukad. Att laga och servera mat till många är inte alltid så lätt. Att lägga ner lite extra tankemöda på uppdukande, huvudmat och tilltugg lönar sig i längden.;)





Välförtjänta presenter till den nybakade studenten.



Tunnbrödsrullar fyllda med skinka och pepparrot, kräftost eller ost och skinka.



Trevligt uppdukat med möjlighet för gästerna att plocka åt sig mat från båda sidorna av bordet.




Pastasallad med "skruvmakaroner", isbergssallad, tomat, gurka och paprika. Serverad med dressing färdigköpt på flaska - enkelt och gott!



Brorsan hade bakat sitt bästa bröd - tekakor.

Ingredienser:

8 dl havregryn
1 liter mjölk
75 gr jäst
1 tsk salt
175 gr smält margarin
1/2 dl socker
2 liter vetemjöl

Gör så här:
Blanda havregryn och mjölken och låt svälla ett par timmar, gärna över natten i kylskåpet. Smula ner jästen i degskålen, smält smöret och rör det (lite avsvalnat) i jästen, häll i resten av ingredienserna. Blanda väl, gärna i en assistent. Jäs i bunken i 20 minuter. Baka ut till små platta bröd. Jäs på plåten i 30 minuter.
Grädda i 10 min ca 200 grader (varmluft) och 225 grader i vanlig ugn.




Fat med först marinerade och sedan stekta kyckingfilér och fläskkött.



Fantastiskt god rökt lax.







Lillstumpan i mormors knä - med en förlorad skinnsko ;)

Dukat för dop

$
0
0

Foto: Johan / bevemyrs blogg

Då så gott folk, nu har lillstumpan döpts och firats med fest.

Det här inlägget är nog egentligen inte så mycket för er som är ute efter recept på läckerheter (kika här istället för dopmenyn).

Det här är för er som är nyfikna på hur det blev, glimtar på mat, dukning, dopbarnet, gästerna och firandet i stort. Jag brukar vara lite försiktig med personliga foton men idag får ni hålla till godo med en hel radda. Min bror är fotografen för dagen.;)

Ett och annat tips lovar jag att bjuda på också.





Förberedelser. Många flinka fingrar hjälpte till.




Flaggan i topp en dag som denna. Förstås.




Dukning och bordens placering. Vi valde att göra tre öar med bord i stället för den kanske mer klassiska u-formen - praktiskt och lite mer "luftigt".

Fyra bord utöver fick agera:

-drickabord där gästerna själva fick plocka åt sig efter tycke och smak,

- snacks och "bålbord", lite tilltugg innan maten bl.a. små, låga plastmuggar fyllda med dipp och nedstuckna morotsstavar (okladdigt och smidigt att gästerna kan plocka åt sig en egen mugg och vandra iväg med). Där stod även den ljuvligt goda rabarber- och sockerdrickablandnigen (här).

- matbord med kyckling, sallad, tomater, fetaostsås, Kajsas sås och brännvinsostpajer.

- fikabord med mandeltårtor, chokladbollar, sirapskakor, kaffe, te och saft.




Dukningen - Mammas ärvda, handbroderade lakan blev vackra dukar. Några gamla plankor som vi plockat bort från huset under renoveringen kläddes med tyg och fick "lyfta" dekorationen en aning.  Tanken från början var att maten skulle placeras ute på borden med då det blev trångt fick de istället ett eget bord till förmån för bordsdekorationerna.

Två veckor innan dopet planterade lillungen och jag solrosfrön i några gamla te- och kaffekoppar. Lagom till firandet hade de fått en perfekt längd för att det skulle kunna se lite trevligt ut på borden. Enkelt och personligt.;)






Småstadens vackra vackra 1200-tals kyrka.




Åttonde barnet i släktens handsydda dopklänning. Sömmerskan till höger på bilden.




Lillstumpan myste sig igenom dopet - glad och nöjd.




Finare gudmödrar (eller gudmorsorna som de glatt kallade sig ;)) finns inte!







Efter själva dopakten vandrade vi iväg över ån....




Glas i olika höjder fyllda med vatten och sommarblommor fick matcha te- och kaffekopparna som bordsdekoration.




Maten upplagd på Veronicas fat. Gott smakade det!







Chokladbollar på ett dopkalas är ett måste ;)




Doppresenter i vackra papper och krulliga snören.


Efter maten - barnbord lite på sidan av med papper, pennor och spel är tacksamt.




Godispåsar upphängda i syrenbusken nere vid ån uppskattades av både de minsta och lite större.;)




Gästerna gör kalaset. Ett tack att ta med sig hem i form av en egen lite solrosplanta kan vara på sin plats ;)





Älskade unge

Brownies med ingefära och jordgubbar

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Vaknade till skön midsommar ute på ön. Vindsus och havsbrus. Måsskrik och sjöfågelkvack.
 
Om ett par timmar. Efter färskpotatis, sillätande, gräddfil och jordgubbsmumsande bär det ut på havet. Ett par dagars kryssande mellan öar och småskär.

För er som tycker om ingefära kan jag rekommendera sega browniesmuffins med syltad ingefära;)
 
Ha det gott nu allesammans!
_______________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 dl socker
½ dl kakao
100 g smält smör
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl syltad ingefära, hackad
100 g mörk choklad, hackad

Gör så här: Blanda allt och klicka ut i formar. Grädda i 175 grader i ca 30-40 minuter.
 

Grillspett och knytten

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
I den östgötska skärgården bjöd midsommaraftonskvällen på smått regnigt väder. En del blåst också. Fast ingentigng som gjorde varken bu eller bä för själva firandet. Kanske blev det tvärtom mer mysigt när lägerelden och smågrillarna tändes.
 
Spett med knytten stod på menyn. En mäng småsåser och sallader också.
 
 
 
Knytten är enkelt och fantastiskt gott. Färskpotatis skivas och blandas med kryddor, dillvippor och fint hackad (eller skivad) lök. En hel del smör klickas på och allt slås in i en folie.  Att göra ett paket per person brukar vara trevligt. Lägg sedan potatisröran på elden eller grillen. När det är dags att äta väcklas de upp och äts tillsammans med grillat kött av något slag.
 
 
 
 
Midsommarafton och snart fyra månader gammal. Kvällsmålet i skönt lilläge tillsammans med kottar och barr, trädkronors sus, måsar och en magisk himmel - kan det bli bättre? ;)
 
 
 
 
 
 

Godaste grytan

$
0
0
Foto: Veronica / bevemyrs blogg
 
Godaste grytan oavsett om du lagar den på en ö  ute i havsbandet eller hemmavid.
 
Fast i näret av kylskåp behöver du förstås inte använda fryst grädde ;)
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:

ca 1 kg fläskfillé
1-2 rödlökar, hackade
1-2-3 paprikor i valfria färger, strimlade
2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
1 tsk sambal oelek
5 dl grädde
ca 1 dl mango chutney
2 msk sweet chilisås
1 kött- eller grönsaksbuljongtärning
smör till stekning
salt
peppar

Gör så här: Fräs köttet och tillsätt sedan rödlök, paprika och vitlök. Låt dem steka med en stund. Rör i övriga ingredienser, puttra en stund och smaka sedan av med salt och peppar. Servera med sallad och ris.
 
 
 

Rotfruktspannkaka

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Ett gäng lekglada och sommarhungriga ungar behöver tanka näring allt som oftast. Igår bjöds hela gänget på  rotfruktspannkaka av dagen till ära - kockan Sofia.
 
Och, ja....mammorna mumsade glatt de också ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
1-2 paket bacon, skuret i småbitar
1 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
8 dl mjölk
4 ägg
3 potatisar (gärna gamla och mjöliga)
2 morötter
1 palsternacka
salt
 
Gör så här: Stek baconet knaprigt. Blanda mjöl med mjölk och ägg. Riv/strimla potatis, morötter och palsternacka. Blanda allt. Smaka av med salt. Häll smeten i en smord långpanna. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter. Ta ut den när den "stannat" och servera med lingonsylt.
 
 

Lunchlyx

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
Smaka in semestern med räkor och klassisk rhode island!
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser sallad (du blandar förstås ihop dina egna favoritingredienser, här är några tips från min egen tallrik bara)
 
blandade sorters sallad
tomat
gurka
majs
knipplök
mango
ägg
räkor
citron
salt
peppar
 
 
Rhode island sås:
 
2 dl gräddfil
1/2 dl chilisås eller ketchup
5-6 droppar tabasco
salt

(vill du kan du smaka av såsen med lite majonnäs också)
 
 

Hemma med halmen bakade vi jordgubbspaj

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Det här har jag längtat efter. Skördetid.
 
Idag for vi iväg till en oändlig äng av jordgubbsplantor. Ni vet mängder av sådär stora plantor som fullkomligt dignar av bär. Lillungen skuttade förtjust kvittrande mellan raderna, hänförd över nästan allt.
 
Hemma med halmen (eller snarare med en massa gubbar) bakade vi paj och syltade. För att kunna plocka fram sommaren mitt i vintern frös vi även in några av de finaste.
 
Pajen vi gjorde har många år på nacken och smakar lika gott år efter år. Receptet är min mammas och det bjuder jag er på idag. Varsågoda!;)
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser jordgubbspaj:
 
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
150 g smör, smält
 
jordgubbar
2 msk socker
1 tsk potatismjöl
 
Gör så här: Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt. Häll ner smöret och knåda ihop. Tryck ut i en osmord form. Skiva jordgubbar och fyll formen. Strö på socker och potatismjöl. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Servera ljummen med grädde.
 
 

bevemyrs på facebook

$
0
0
 
 
Gott folk. Pin färsk och rykande het finns nu bevemyrs på facebook. ;)
 
Välkommen den som vill!

Godaste jordgubbssylten

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Nu är ju förstås smaken olika hos folk och fä men enligt mig är den absolut godaste jordgubbssylten den som är kallrörd. ;)
 
Inte lika sötklibbig som den kokta och med en fantastiskt fin och äkta smak. Det är nästan så att man vill sleva i sig sylten bara sådär. Rätt upp och ner. Förvara den i frysen och plocka fram mer vartefter den går åt.
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
Ca 6 liter jordgubbar, färska
Ca 1 kg socker
 
Gör så här: Rensa jordgubbarna, lägg dem i en skål. Häll på sockret och låt allt stå och dra i några timmar. Mosa lätt med potatisstöt eller stavmixer. Fördela i burkar eller plastpåsar. Förvara i frysen.

Philadelphiaoströra till grillad lax

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Att grilla lax tillhör något av det godaste. Serverad med sallad och en röra av creme fraiche, philadelphiaost, citron och kryddor är det näst intill oslagbart.
 
____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
300 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1 citron (ekologisk), skal och saft
salt
peppar
citronpeppar
 
Gör så här: Blanda ost, creme fraiche och citron. Smaka av med kryddor.
 
 
Spana gärna in Bevemyrs på Facebook

Rockey roadbananer på grillen

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
 
Att avsluta en grillkväll med Rockey Road-bananer är en garanterad succé. Rinnande marshmallows, kola, smält choklad och salta nötter.
 
Enkelt, gott och sött så det förslår!;)
 
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredieser:
 
bananer
center eller plopp
mjölkchoklad
minimarshmallows
salta nötter, dela om du använder stora nötter
 
Gör så här: Skär bort en ganska bred skåra av bananen. Proppa ned så mycket choklad, nötter och marshmallows som du kan. Slå om folie och lägg på grillen och värm tills bananerna blivit mjuka och chokladen smält. Servera med en balja te eller en kopp kaffe.
 
Bevemyrs på facebook
 

Kokoskakor med choklad

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Huset vi bor i har i helgen fått sig en liten och nödvändig spabehandling. Tvätt, skrapande, ny målarfärg och nytt kärnfriskt virke lite här och där ( o en och annan ny krusedull) ;)
 
Bröderna for hit och bistod. När andan behövde hämtas laddades det med mat och emellanåt fika. En av kakorna som dukades upp är den här segsöta kokoskakan med chokladsmak. Riktigt läcker och en rekommendation för er som är sötsugna. Enkel att göra är den också.
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
150 g smör
2 dl socker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
3 ägg
1 påse kokos (ca 200g)
 
Gör så här: Smält smöret och blanda i övriga ingredienser (rör i äggen ett i taget). Klicka ut i ca 30 små pappersforar och grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter.
 
 
Bevemyrs på facebook

En långt ifrån miserabel smakupplevelse

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Att laga mat utan någon större tillgång på matlagningsateraljer - ett stormkök och en grill kort och gott - behöver nödvändigtvis inte betyda en miserabel kosthållning. ;)
 
Sjöliv, för min egen del, har just de charmiga klippnära, kott- och barrrika förutsättningarna som behövs (Muurikkan finns där emellanåt också förstås). Grillen bistod i kväll och till köttet som tillagades serverades en trevligt god majs- och äppelröra. Kompat av ett spegelhav och en massa ickeljud blev det en långt ifrån miserabel smakupplevelse.;)
 
______________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
1 dl majonnäs (mindre går också bra)
2 dl creme fraiche 
1 liten burk majs
1 äpple, finhackat
1 lök, gärna från knippe, finhackad
 
salt 
peppar
 
Gör så här: Blanda allt, smaka av med salt och peppar. Servera med grillat kött, ris och sallad. Röran kan med fördel göras dagen innan den skall avnjutas.
 
Bevemyrs på Facebook 

Långpannekaka - brownies och färskost

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Den här kaffedoftande, chokladsega smått marängiga långpannekakan är baske mig jättegod. ;)
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
Ingredienser:
 
200 g smör
250 g blockchoklad, ljus eller mörk beroende på vad du själv föredrar.
4 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ msk snabbkaffepulver
1 msk vaniljsocker
4 ägg
 
 
Philadelphiaosttopping
 
200 g Philadelphiaost
1 dl florsocker
1 äggvita
 
 
Gör så här: Smält smör och choklad i en kastrull. Rör ner socker. Blanda först vetemjöl, bakpulver, kaffe och vaniljsocker i en bunke och rör sedan ner smörblandningen. Knäck ner ett ägg i taget. Häll blandningen i en bakplåtspappersklädd form. Rör samman ingredienserna till toppingen, klicka ut den över chokladsmeten och dra några gånger med en gaffel så att det marmoreras. Grädda i ca 40 minuter i 175 grader. Låt svalna. Sär i rutor. Förvaras svalt.
 
 
Bevemyrs på facebook

Årets första kantarellmacka är mat för gudarna

$
0
0
Foto: Karin / bevemyrs blogg
 
Kort och gott. Ingenting smakar så gott som årets första gräddstuvade kantarellmacka.
 
 
_____________________________________________________________________________________________________
 
 
Ingredienser:
 
Kantareller
Smör
Maizena
Grädde
Vitpeppar
Salt
 
Bröd
Färska kvistar av timjan
Minitomater i klyftor
 
Gör så här: Rensa och dela kantarellerna i mindre bitar. Stek dem i smör. Strö på maizena, häll på grädde och låt allt puttra ihop. Smaka av med vitpeppar och salt. Lägg på brödskivor. Garnera med timjan och tomat.
 
____________________________________________________________________________________________________
 
Efter att ha badat en hel dag tog vi svampkorgarna och vandrade iväg ut i Dunderhovsskogarna. Badrocken fick vara kvar på.;)
 
 
Bevemyrs på facebook
 
Viewing all 849 articles
Browse latest View live